Hvorfor tisser vi?

Hvad er urin?

Et menneskes krop består af 60% vand. Det er derfor kun naturligt, at vi har brug for at indtage en del væske i løbet af dagen, for vi udskiller løbende en del af væsken i form af sved, udånding og urin.


Hvor meget væske, vi har brug for, afhænger selvfølgelig af vores størrelse og af dagens aktiviteter, men et barn på 6 år bør indtage mindst 1 liter væske om dagen.

Når vi tisser, er det for at komme af med den væske, kroppen ikke har brug for. Drikker vi meget, tisser vi meget. Men urinen er samtidig en del af kroppens eget rengøringssystem.

Fra vand til urintrang til at tisse

Når vi drikker et glas vand, synker vi det, hvorefter første stoppested er maven. Her sker den første nedbrydning af den mad og drikke, vi indtager. Mavens indhold inklusive vandet går nu videre ud i tarmen, hvor fra blodbanerne optager væsken, der transporteres videre til nyrerne. De absorberer væsken og sørger for, at de nødvendige stoffer bliver i kroppen, mens affaldsstofferne udskilles i urinen, så kroppens miljø er i balance. I et normalt voksent menneske filtrerer nyrerne ca. 180 liter væske i døgnet. Urinen transporteres fra nyrerne ad urinvejene til blæren. Når blæren er fuld, føler vi automatisk trang til at tisse.

Derfor tisser vi ikke om natten

Mennesker, der ikke tisser om natten, har en højere udskillelse om natten af et hormon, der kaldes AVP (antidiuretisk hormon) i forhold til mennesker, der har nykturi. AVP er et hormon der regulerer udskillelsen af urin i nyrerne og udskillelsen af dette hormon er betydeligt højere om natten end om dagen. Den højere udskillelse forhindrer at der produceres store mængder af urin om natten.

Børn, der tisser i sengen om natten, kan have en lav produktion af AVP.

Her kan du læse om nattetisseri hos børn

 • Hvorfor tisser vi?

  Hvorfor tisser vi?

  Det sker der, fra vi drikker
  vand, til vi føler tissetrang

  Det er ikke ualmindeligt, at man skal op om natten for at tisse. Det kaldes nykturi, og det kan føre til generende søvnforstyrrelser. Natlig polyuri (overproduktion af urin om natten) er den hyppigste årsag til nykturi. Med stigende alder dannes der ofte mindre af det hormon, der kaldes vasopressin. Dette hormon får nyrerne ...

  LÆS HELE ARTIKLEN
 • Hvad er sengevædning?

  Hvad er sengevædning?

  Dag- og natinkontinens hos
  børn kan have mange årsager

  Hvor meget væske, et menneske behøver at få tilført afhænger af flere forhold, bl.a. personens højde og vægt, samt fysisk aktivitetsniveau. Vi udskiller væske i forbindelse med sved, udånding og afføring. Eventuel overskydende væske udskilles som urin. En voksen person har sjældent behov for at ... end 1-2 liter væs ...

  LÆS HELE ARTIKLEN
 • Behandlingsmuligheder

  Behandlingsmuligheder

  Hvornår skal barnet i behandling?

  Forskning blandt børn, der tisser i sengen om natten, viser, at aktiv behandling skal startes tidligt, som regel ved 6 års alderen, da barnet her selv ønsker at sove tørt. Tidlig behandling betyder samtidig færre år med risiko for lavere selvværd. Det er derfor afgørende, at der sættes en behandling i gang i stedet for ...

  LÆS HELE ARTIKLEN

Natlig polyuri

HVORDAN KAN DET BEHANDLES?

Der findes forskellige behandlingsmuligheder af natlig polyuri (overproduktion af urin om natten).
Læs mere om mulighederne her

ikon

HER KAN DU Hente DIT
vandladningsskema

For at få klargjort hvilke årsager der ligger til grund for sengevædning, er det vigtigt at kende til følgende: væskeindtagelse, antal toiletbesøg, den totale urinmængde samt eventuelt forekomst af inkontinens.


Download – print – og udfyld skemaet

ikon

HER KAN DU søge mere information

Vi kan anbefale dig at søge mere information om natlige vandladninger og Nykteri:

Cookies