Hvad er urin?
Et menneskes krop består af 60% vand. Det er derfor kun naturligt, at vi har brug for at indtage en del væske i løbet af dagen, for vi udskiller løbende en del af væsken i form af sved, udånding og urin.
Hvor meget væske, vi har brug for, afhænger selvfølgelig af vores størrelse og af dagens aktiviteter, men et barn på 6 år bør indtage mindst 1 liter væske om dagen.
Når vi tisser, er det for at komme af med den væske, kroppen ikke har brug for. Drikker vi meget, tisser vi meget. Men urinen er samtidig en del af kroppens eget rengøringssystem.
Fra vand til urintrang til at tisse
Når vi drikker et glas vand, synker vi det, hvorefter første stoppested er maven. Her sker den første nedbrydning af den mad og drikke, vi indtager. Mavens indhold inklusive vandet går nu videre ud i tarmen, hvor fra blodbanerne optager væsken, der transporteres videre til nyrerne. De absorberer væsken og sørger for, at de nødvendige stoffer bliver i kroppen, mens affaldsstofferne udskilles i urinen, så kroppens miljø er i balance. I et normalt voksent menneske filtrerer nyrerne ca. 180 liter væske i døgnet. Urinen transporteres fra nyrerne ad urinvejene til blæren. Når blæren er fuld, føler vi automatisk trang til at tisse.
Derfor tisser vi ikke om natten
Mennesker, der ikke tisser om natten, har en højere udskillelse om natten af et hormon, der kaldes AVP (antidiuretisk hormon) i forhold til mennesker, der har nykturi. AVP er et hormon der regulerer udskillelsen af urin i nyrerne og udskillelsen af dette hormon er betydeligt højere om natten end om dagen. Den højere udskillelse forhindrer at der produceres store mængder af urin om natten.
Børn, der tisser i sengen om natten, kan have en lav produktion af AVP.