Hvad er sengevædning og hvad kan årsagerne være?

Hvad er Sengevædning?

Der findes forskellige former for dag- og natinkontinens hos børn med forskellige årsager. Det mest almindelige problem er dog, at barnet væder sengen om natten - også kaldet enuresis.

Sengevædning/enuresis er ufrivillig vandladning om natten hos børn over 5 år, som er den alder, hvor det forventes at børn kan holde sig tørre hele natten. Barnet tisser helt normalt i løbet af dagen, men det er ofte et problem at komme tør igennem natten, hvor barnet tisser uden at vågne.

Forekomsten er relativ høj, og hyppig sengevædning med mere end 3 uheld om ugen findes hos ca. 10 % af alle 7 årige. D.v.s. at man mindst vil finde 2 sengevædere i hver 1. klasse.

Svær, ubehandlet sengevædning kan resultere i, at børnene fortsætter som sengevædere helt op i voksenalderen. Der findes blandt voksne 2-3 %, som stadig tisser i sengen.

I Danmark er der ca. 45.000 børn, som tisser i sengen om natten.

Sengevædning skal behandles

Uanset årsag kan sengevædning være en stor belastning for såvel barnet som dets forældre. Situationen kan gå ud over barnets selvværd, og manglende behandling kan resultere i psykiske og sociale problemer langt hen i livet.

Hvorfor vågner barnet ikke?

Børn, der lider af natlig sengevædning, har ikke problemer med at mærke trangen til at tisse om dagen. Hvorfor mærker de så ikke, når blæren er fuld om natten?

Mange tror, at barnet sover så tungt, at det ikke mærker, at det skal tisse. De fleste børn sover tungt, men videnskabelige studier har ikke kunnet påvise, at sengevæderne sover tungere end andre børn. Det tyder mere på, at der er en forstyrrelse i signalerne fra blæren til hjernen, og at dette faktisk forstyrrer søvnen. 

Årsager til sengevædning

Menneskekroppen producerer normalt mindre og mere koncentreret urin om natten end om dagen. Dette styres af et hormon, som hedder vasopressin.

Hvis et barn ikke producerer tilstrækkeligt vasopressin, kommer barnet til at producere for meget urin om natten og får derfor et behov for at tisse. Specielt hvis barnet drikker store mængder væske om eftermiddagen/aftenen.

Mangel på hormonet vasopressin om natten er den hyppigste årsag til sengevædning og findes hos ca. 69% af sengevædere. Dog er det ikke den eneste årsag til sengevædning.

Hvis blæren er for lille i forhold til barnets alder, har det svært ved at rumme urinen i blæren om natten. Dette kan også være årsag til sengevædning, og en del af disse børn vil også have symptomer i dagtiden f.eks. i form af hyppige vandladninger.

Er det arveligt?

Ja, sengevædning er en arvelig tilstand. Hvis forældrene har lidt af sengevædning, er der stor sandsynlighed for, at deres børn også kommer til at lide af sengevædning.Her kan du læse om nattetisseri hos børn

 • Hvorfor tisser vi?

  Hvorfor tisser vi?

  Det sker der, fra vi drikker
  vand, til vi føler tissetrang

  Det er ikke ualmindeligt, at man skal op om natten for at tisse. Det kaldes nykturi, og det kan føre til generende søvnforstyrrelser. Natlig polyuri (overproduktion af urin om natten) er den hyppigste årsag til nykturi. Med stigende alder dannes der ofte mindre af det hormon, der kaldes vasopressin. Dette hormon får nyrerne ...

  LÆS HELE ARTIKLEN
 • Hvad er sengevædning?

  Hvad er sengevædning?

  Dag- og natinkontinens hos
  børn kan have mange årsager

  Hvor meget væske, et menneske behøver at få tilført afhænger af flere forhold, bl.a. personens højde og vægt, samt fysisk aktivitetsniveau. Vi udskiller væske i forbindelse med sved, udånding og afføring. Eventuel overskydende væske udskilles som urin. En voksen person har sjældent behov for at ... end 1-2 liter væs ...

  LÆS HELE ARTIKLEN
 • Behandlingsmuligheder

  Behandlingsmuligheder

  Hvornår skal barnet i behandling?

  Forskning blandt børn, der tisser i sengen om natten, viser, at aktiv behandling skal startes tidligt, som regel ved 6 års alderen, da barnet her selv ønsker at sove tørt. Tidlig behandling betyder samtidig færre år med risiko for lavere selvværd. Det er derfor afgørende, at der sættes en behandling i gang i stedet for ...

  LÆS HELE ARTIKLEN

Natlig polyuri

HVORDAN KAN DET BEHANDLES?

Der findes forskellige behandlingsmuligheder af natlig polyuri (overproduktion af urin om natten).
Læs mere om mulighederne her

ikon

HER KAN DU Hente DIT
vandladningsskema

For at få klargjort hvilke årsager der ligger til grund for sengevædning, er det vigtigt at kende til følgende: væskeindtagelse, antal toiletbesøg, den totale urinmængde samt eventuelt forekomst af inkontinens.


Download – print – og udfyld skemaet

ikon

HER KAN DU søge mere information

Vi kan anbefale dig at søge mere information om natlige vandladninger og Nykteri:

Cookies