Hvornår skal barnet i behandling?

Hvornår starter man behandling?

Forskning blandt børn, der tisser i sengen om natten, viser, at aktiv behandling skal startes tidligt, som regel ved 6 års alderen, da barnet her selv ønsker at sove tørt. Tidlig behandling betyder samtidig færre år med risiko for lavere selvværd. Det er derfor afgørende, at der sættes en behandling i gang i stedet for bare at se tiden an.

Succesen afhænger meget af, om barnet er motiveret til behandling. Mange børn fornægter problemet og gør alt, hvad de kan for at holde det hemmeligt. Det er derfor vigtigt, at gøre barnet rede til behandling. Blandt andet ved at fratage barnet følelsen af skyld - dels ved at gennemgå den virkelige forklaring, dels ved at understrege, at barnet ikke er alene med sit problem. Der er statistisk set 2 - 3 andre børn i skoleklassen med samme problem.

Jeres læge kan hjælpe med at bedømme, om tiden er inde til at hjælpe jeres barn.

Hos lægen

Når I kontakter lægen, vil han eller hun sammen med jer forsøge at nå frem til den rigtige årsag og dermed rigtige behandling. Man kan ikke ud fra en beskrivelse af symptomer fastlægge årsagen til sengevædning uden videre. Men der er en del sammenhænge, som kan give gode fingerpeg.

Først vil I tage en overordnet samtale om problemet og symptomerne, og højst sandsynligt vil lægen også med det samme bede om en urinprøve for at undersøge, om jeres barn har sukkersyge og/eller betændelse i urinvejene.

Nogle gange får man et vandladningsskema med hjem, så man kan kortlægge barnets vaner og rytme med hensyn til indtagelse af væske og vandladning. Det er dog ikke ualmindeligt, at man i forvejen allerede har prøvet at reducere væskeindtaget om aften, og at der alligevel er rigelige urinmængder i løbet af natten.

Herefter kan man prøve at fastlægge en prøvebehandling ud fra netop jeres - og ikke mindst jeres barns - situation.

I skal med andre ord ikke regne med at gå hjem med fuld viden om årsag og behandling efter første besøg. Man kan f.eks. ikke måle direkte, om jeres barn har mangel på hormonet vasopressin, men man kan få nogle indikationer ud fra vandladningsskemaet og ud fra en evt. prøveperiode på ca. 2 ugers medicinsk behandling, der kompenserer for manglen på vasopressin.

Medicinsk behandling

Sengevædning kan skyldes mangel på hormonet vasopressin, der hæmmer produktionen af urin om natten. En medicinsk behandling kan kompensere for manglen på vasopressin. Man kan begynde med en periode på ca. 2 uger for at se den umiddelbare effekt.

Hvis det viser sig at være positivt, behandler man først i tre måneder, hvorefter man holder en uges pause for at vurdere, om behandling fortsat er nødvendig. Holder barnet sig ikke tør igennem hele natten, fortsætter behandlingen en periode mere.

Medicinen tages, inden barnet lægger sig til at sove. Da den hæmmer produktionen af urin om natten, må barnet ikke drikke noget en time før det skal sove, og otte timer efter barnet har taget medicinen. Hvis barnet allerede sover igennem om natten, er det normalt ikke noget problem.

Medicin til børn?

Når barnet når en alder af 6-7 år, bør årsagen til sengevædning behandles for at forhindre, at barnet får lavt selvværd og bevidst undgår socialt samvær med sine jævnaldrende, der indebærer overnatning. Alt efter årsagen, kan behandlingen være medicinsk. Generelt set bliver ingen medicin godkendt uden grundig forskning i såvel virkning og bivirkninger. På alle lægemidler er anført, at de ikke må anvendes til børn under to år uden lægens anvisning.

Lægemidler, beregnet til børn, er almindeligvis fremstillet, så de er så børnevenlige som muligt.

Behandling med ringeapparat

Behandling med ringeapparat er egnet til børn med lille blærekapacitet. Et ringeapparatet er en alarm, der aktiveres, når vandladningen starter. Den kan have forskellig udformning, og findes både som lagen og som en lille føler, der placeres i barnets trusser.

Børn skal være fyldt 7 år, før de sættes i behandling med ringeapparat. Først i denne alder er de modne nok til at deltage aktivt i behandlingen. Behandling med ringeapparat er krævende og forudsætter, at såvel barn som forældre er motiverede og engagerede. Barnet må ikke have problemer med hensyn til vandladningen i dagtimerne, herunder utæthed. Det vil sige, at barnet skal have fuldstændig styr på den daglige vandladning, gå regelmæssigt på toilettet, og ikke have brug for at skynde sig for at nå toilettet.

En behandling med et ringeapparat tager minimum 8 uger. I de uger skal barnet sove med ringeapparatet hver eneste nat. Undgå at starte behandlingen op i perioder, hvor familien i forvejen er presset, hvor der kommer lejrskoler, ferier etc. Intet barn vil være i stand til at varetage behandlingen selv. Forældrene skal sove i nærheden af barnet, så de kan høre alarmen, når den går i gang. De skal så hurtigt som muligt herefter træde til og hjælpe barnet på toilettet, få skiftet evt. vådt tøj og få monteret alarmen i rent, tørt tøj. Barnet må i behandlingsperioden ikke vækkes, med mindre alarmen lyder.

Resultat af behandling

Stil aldrig urimelige krav. Hverken til dig selv, dit barn eller behandlingen. Betragt hver eneste tør nat som et fremskridt. Med det som udgangspunkt bliver du nemlig ikke skuffet. Dit barn mærker din skuffelse og kan meget hurtigt føle sig skyldig i dine problemer.

Her kan du læse om nattetisseri hos børn

 • Hvorfor tisser vi?

  Hvorfor tisser vi?

  Det sker der, fra vi drikker
  vand, til vi føler tissetrang

  Det er ikke ualmindeligt, at man skal op om natten for at tisse. Det kaldes nykturi, og det kan føre til generende søvnforstyrrelser. Natlig polyuri (overproduktion af urin om natten) er den hyppigste årsag til nykturi. Med stigende alder dannes der ofte mindre af det hormon, der kaldes vasopressin. Dette hormon får nyrerne ...

  LÆS HELE ARTIKLEN
 • Hvad er sengevædning?

  Hvad er sengevædning?

  Dag- og natinkontinens hos
  børn kan have mange årsager

  Hvor meget væske, et menneske behøver at få tilført afhænger af flere forhold, bl.a. personens højde og vægt, samt fysisk aktivitetsniveau. Vi udskiller væske i forbindelse med sved, udånding og afføring. Eventuel overskydende væske udskilles som urin. En voksen person har sjældent behov for at ... end 1-2 liter væs ...

  LÆS HELE ARTIKLEN
 • Behandlingsmuligheder

  Behandlingsmuligheder

  Hvornår skal barnet i behandling?

  Forskning blandt børn, der tisser i sengen om natten, viser, at aktiv behandling skal startes tidligt, som regel ved 6 års alderen, da barnet her selv ønsker at sove tørt. Tidlig behandling betyder samtidig færre år med risiko for lavere selvværd. Det er derfor afgørende, at der sættes en behandling i gang i stedet for ...

  LÆS HELE ARTIKLEN

Natlig polyuri

HVORDAN KAN DET BEHANDLES?

Der findes forskellige behandlingsmuligheder af natlig polyuri (overproduktion af urin om natten).
Læs mere om mulighederne her

ikon

HER KAN DU Hente DIT
vandladningsskema

For at få klargjort hvilke årsager der ligger til grund for sengevædning, er det vigtigt at kende til følgende: væskeindtagelse, antal toiletbesøg, den totale urinmængde samt eventuelt forekomst af inkontinens.


Download – print – og udfyld skemaet

ikon

HER KAN DU søge mere information

Vi kan anbefale dig at søge mere information om natlige vandladninger og Nykteri:

Cookies