Vandladningsfunktionen
Et menneske består af 60% vand

Urinens funktion

Et menneskes krop består af 60% vand. Det er derfor kun naturligt, at vi har brug for at indtage en del væske i løbet af dagen, for vi udskiller løbende en del af væsken i form af sved, udånding og urin.

Hvor meget væske vi har brug for, afhænger selvfølgelig af vores størrelse og af dagens aktiviteter, men et barn på 6 år bør indtage mindst 1 liter væske om dagen.

Når vi tisser, er det for at komme af med den væske, kroppen ikke har brug for. Drikker vi meget, tisser vi meget. Men urinen er samtidig en del af kroppens eget rengøringssystem.

Fra vand til trang til at tisse

Når vi drikker et glas vand, synker vi det, hvorefter første stoppested er maven. Her sker den første nedbrydning af den mad og drikke, vi indtager. Mavens indhold inklusiv vandet går nu videre ud i tarmen, hvorfra blodbanerne optager væsken, der transporteres videre til nyrerne. De absorberer væsken og sørger for, at de nødvendige stoffer bliver i kroppen, mens affaldsstofferne udskilles i urinen, så kroppens miljø er i balance. I et normalt voksent menneske filtrerer nyrerne ca. 180 liter væske i døgnet. Urinen transporteres fra nyrerne ad urinvejene til blæren. Når blæren er fuld, føler vi automatisk trang til at tisse.

Derfor tisser vi ikke om natten

Mennesker der ikke tisser om natten, har en højere udskillelse om natten af et hormon, der kaldes AVP (antidiuretisk hormon) i forhold til mennesker der har nykturi. AVP er et hormon, der regulerer udskillelsen af urin i nyrerne og udskillelsen af dette hormon er betydeligt højere om natten end om dagen. Den højere udskillelse forhindrer, at der produceres store mængder af urin om natten.

Her kan du læse om nattetisseri (nykturi) hos voksne

 • Hvorfor tisser vi?

  Hvorfor tisser vi?

  Et menneske består af 60% vand

  Hvor meget væske, et menneske behøver at få tilført afhænger af flere forhold, bl.a. personens højde og vægt, samt fysisk aktivitetsniveau. Vi udskiller væske i forbindelse med sved, udånding og afføring. Eventuel overskydende væske udskilles som urin. En voksen person har sjældent behov for at ... end 1-2 liter v ...

  LÆS HELE ARTIKLEN
 • Hvad er nykturi?

  Hvad er nykturi?

  Nykturi er at vågne om natten, fordi man skal tisse

  Nykturi er, at man vågner om natten, fordi man skal tisse. Det er et helt almindeligt fænomen, der ses lige hyppigt hos mænd og kvinder. Hyppigheden stiger med alderen, så over halvdelen af alle over 50 år må op mindst én gang hver nat. Nykturi er ikke en sygdom, men hvis man får sin nattesøvn forstyrret kan det på sig ...

  LÆS HELE ARTIKLEN
 • Behandlingsmuligheder

  Behandlingsmuligheder

  Sådan behandler man nattetisseri

  Natlig Polyuri (overproduktion af urin om natten) er den hyppigste årsag til nykturi (natlig tissetrang). Det er vigtig at understrege, at alle vandladningsproblemer bør kontrolleres af en læge for at udelukke mere sjældne og alvorlige sygdomme. Så at søge læge er det første skridt.  ...

  LÆS HELE ARTIKLEN

Natlig polyuri

HVORDAN KAN DET BEHANDLES?

Der findes forskellige behandlingsmuligheder af natlig polyuri (overproduktion af urin om natten).
Læs mere om mulighederne her

ikon

HER KAN DU HentE DIT
vandladningsskema

For at få klargjort hvilke årsager der ligger til grund for vandladningsforstyrrelserne, er det vigtigt at kende til følgende: væskeindtagelse, antal toiletbesøg, den totale urinmængde samt eventuelt forekomst af inkontinens.


Download – print – og udfyld skemaet

ikon

HER KAN DU søge mere information

Vi kan anbefale dig at søge mere information om natlige vandladninger og Nykturi:

Cookies