Nykturi

Hvad er Nykturi?

Nykturi er en tilstand, hvor man vågner om natten, én eller flere gange, fordi man skal lade vandet. Det er en meget almindelig tilstand, som findes hos ca. halvdelen af alle voksne og forekomsten stiger med alderen. Det er omkring lige forekommende hos mænd og kvinder.

Hvad er årsagen til nykturi

Den hyppigste årsag til at man skal op at lade vandet om natten er en natlig overproduktion af urin. En tilstand kaldet natlig polyuri (NP), der defineres som en natlig produktion, der overskrider 33% af den samlede urinproduktion over hele døgnet.

Når man beregner den natlige produktion, er det vigtigt at inkludere den første vandladning om morgenen, da den er produceret om natten.

Oftest skyldes denne overproduktion af urin om natten, at ens produktion af antidiuretisk (AVP) hormon er nedsat. Når produktionen af dette hormon er nedsat om natten, betyder det, at nyrerne er dårligere til at koncentrere urin om natten.

Traditionelt har man troet at nykturi skyldes en forstørret prostata eller en overaktiv blære - dog har medicin mod disse tilstande ofte vist sig at være ineffektive til behandling af nykturi - netop fordi den hyppigste årsag til nykturi, også hos disse patienter, er natlig polyuri.

Hvad er konsekvenserne af nykturi

Nykturi leder til forstyrret søvn. Dårlig søvn kan have konsekvenser i form af træthed i løbet af dagen, nedsat effektivitet på arbejde, dårligt humør og nedsat opmærksomhed. Desuden mener man, at træthed spiller en rolle i mellem 16 og 60% af alle færdselsuheld. Dårlig søvn kan også have konsekvenser for ens helbred.

Her kan du læse om nattetisseri (nykturi) hos voksne

 • Hvorfor tisser vi?

  Hvorfor tisser vi?

  Et menneske består af 60% vand

  Hvor meget væske, et menneske behøver at få tilført afhænger af flere forhold, bl.a. personens højde og vægt, samt fysisk aktivitetsniveau. Vi udskiller væske i forbindelse med sved, udånding og afføring. Eventuel overskydende væske udskilles som urin. En voksen person har sjældent behov for at ... end 1-2 liter v ...

  LÆS HELE ARTIKLEN
 • Hvad er nykturi?

  Hvad er nykturi?

  Nykturi er at vågne om natten, fordi man skal tisse

  Nykturi er, at man vågner om natten, fordi man skal tisse. Det er et helt almindeligt fænomen, der ses lige hyppigt hos mænd og kvinder. Hyppigheden stiger med alderen, så over halvdelen af alle over 50 år må op mindst én gang hver nat. Nykturi er ikke en sygdom, men hvis man får sin nattesøvn forstyrret kan det på sig ...

  LÆS HELE ARTIKLEN
 • Behandlingsmuligheder

  Behandlingsmuligheder

  Sådan behandler man nattetisseri

  Natlig Polyuri (overproduktion af urin om natten) er den hyppigste årsag til nykturi (natlig tissetrang). Det er vigtig at understrege, at alle vandladningsproblemer bør kontrolleres af en læge for at udelukke mere sjældne og alvorlige sygdomme. Så at søge læge er det første skridt.  ...

  LÆS HELE ARTIKLEN

Natlig polyuri

HVORDAN KAN DET BEHANDLES?

Der findes forskellige behandlingsmuligheder af natlig polyuri (overproduktion af urin om natten).
Læs mere om mulighederne her

ikon

HER KAN DU HentE DIT
vandladningsskema

For at få klargjort hvilke årsager der ligger til grund for vandladningsforstyrrelserne, er det vigtigt at kende til følgende: væskeindtagelse, antal toiletbesøg, den totale urinmængde samt eventuelt forekomst af inkontinens.


Download – print – og udfyld skemaet

ikon

HER KAN DU søge mere information

Vi kan anbefale dig at søge mere information om natlige vandladninger og Nykturi:

Cookies