Hvordan behandler man nattetisseri?

Hvad er forklaringen på natlig tissetrang?

Natlig Polyuri (overproduktion af urin om natten) er den hyppigste årsag til nykturi (natlig tissetrang). Det er vigtig at understrege, at alle vandladningsproblemer bør kontrolleres af en læge for at udelukke mere sjældne og alvorlige sygdomme. Så at søge læge er det første skridt.

Når det gælder Natlig Polyuri (overproduktion af urin om natten), findes der forskellige behandlingsmuligheder. Al behandling er dog individuel og kan ikke omtales udtømmende. Vi vil ikke her omtale specifikke lægemidler eller doseringer, men vi kan give et overordnet indtryk af behandlingerne.

Det første man skal overveje er selvfølgelig, om der er noget, man selv kan gøre for at mindske sandsynligheden for at skulle lade vandet om natten. Det kan f.eks. være ikke at drikke for meget væske sent om aftenen, ikke at drikke for meget alkohol og at sikre sig, at man tømmer blæren helt, lige før man går i seng.

Er problemet overproduktion af urin om natten, kan det skyldes mangel på hormonet vasopressin (et hormon som får nyrerne til producere mindre urin om natten). Det kan også skyldes en manglende evne til at udnytte dette hormon optimalt. Der findes medicin, som kan erstatte produktionen af vasopressin og dermed nedsætte produktionen af urin om natten.

Hvis man f.eks. lider af hjerte-insufficiens eller venøs insufficiens, som gør, at man samler væske i kroppen om natten (såkaldte ødemer), kan man gøre det modsatte: tage medicin, som øger urinproduktionen om dagen, så der er mindre væske i kroppen ved sengetid.

Disse behandlingsmetoder anbefales af Dansk Selskab for Almen Medicin til behandling af nykturi. Det vigtigste budskab er dog altid at søge læge ved vandladnings­problemer for at udelukke mere sjældne og alvorlige sygdomme. De hyppigste årsager til vandladningsproblemer kan oftest behandles hos egen læge.

Her kan du læse om nattetisseri (nykturi) hos voksne

 • Hvorfor tisser vi?

  Hvorfor tisser vi?

  Et menneske består af 60% vand

  Hvor meget væske, et menneske behøver at få tilført afhænger af flere forhold, bl.a. personens højde og vægt, samt fysisk aktivitetsniveau. Vi udskiller væske i forbindelse med sved, udånding og afføring. Eventuel overskydende væske udskilles som urin. En voksen person har sjældent behov for at ... end 1-2 liter v ...

  LÆS HELE ARTIKLEN
 • Hvad er nykturi?

  Hvad er nykturi?

  Nykturi er at vågne om natten, fordi man skal tisse

  Nykturi er, at man vågner om natten, fordi man skal tisse. Det er et helt almindeligt fænomen, der ses lige hyppigt hos mænd og kvinder. Hyppigheden stiger med alderen, så over halvdelen af alle over 50 år må op mindst én gang hver nat. Nykturi er ikke en sygdom, men hvis man får sin nattesøvn forstyrret kan det på sig ...

  LÆS HELE ARTIKLEN
 • Behandlingsmuligheder

  Behandlingsmuligheder

  Sådan behandler man nattetisseri

  Natlig Polyuri (overproduktion af urin om natten) er den hyppigste årsag til nykturi (natlig tissetrang). Det er vigtig at understrege, at alle vandladningsproblemer bør kontrolleres af en læge for at udelukke mere sjældne og alvorlige sygdomme. Så at søge læge er det første skridt.  ...

  LÆS HELE ARTIKLEN

Natlig polyuri

HVORDAN KAN DET BEHANDLES?

Der findes forskellige behandlingsmuligheder af natlig polyuri (overproduktion af urin om natten).
Læs mere om mulighederne her

ikon

HER KAN DU HentE DIT
vandladningsskema

For at få klargjort hvilke årsager der ligger til grund for vandladningsforstyrrelserne, er det vigtigt at kende til følgende: væskeindtagelse, antal toiletbesøg, den totale urinmængde samt eventuelt forekomst af inkontinens.


Download – print – og udfyld skemaet

ikon

HER KAN DU søge mere information

Vi kan anbefale dig at søge mere information om natlige vandladninger og Nykturi:

Cookies